Négy évszak kertészeti áruda from 1992-

Díszfüvek gondozása

A díszfüvek szépséget és harmóniát varázsolnak a kertbe.

A növény kiválasztásánál a következőket vegyük figyelembe:

Magasság:

A fűfélék magassága lehet csupán 15 cm, de meghaladhatja a 3 m-t is.

Külalak:

Vannak mereven egyenes szárú, legyező alakú vagy kissé lecsüngő növekedésű fűfélék. Válasszunk
bokros növekedésű fajokat, mert a gyökérnyúlványokkal terjedők gyorsan elnyomják a szomszédos
növényeket.

Levélszín:

A kékesszürke, arany, ezüst vagy csíkos levelek fokozzák a hatást. Sok fűféle pompás sárga vagy vörösesbarna őszi színt ölt, mások egész évben zöldek.

Hely:

Vegyük figyelembe a fűfélék speciális igényeit. Például a Baldo-sás (Carex baldensis), a szúrós és a vékony csenkesz (Festuca punctoria, E valesiaca), a nyúlfarkfűfajok (Sesleria fajok) a meszes talajt kedvelik. Mások, így az árnyéki sás (Carex umbrosa), a szittyó- és a perjeszittyó fajok (Juncus és Luzula fajok) savas talajt igényelnek. A legtöbb fűféle a napfényt kedveli.

Élettartam:

Az egynyári fűféléket minden évben újra kell vetni. Az évelőknél 3-5 évente végezzünk tőosztást.

Öntözés

Az ültetést követő hetekben tartsunk egyenletesen nyirkosan a talajt. Később csak tartós szárazság esetén öntözzük.

Trágyázás

A legtöbb fűféle nem igényel pótlólag tápanyagot, sőt a kék fűfélék trágyázás után még be is zöldülnek. Csak a magas fűféléket trágyázzuk , így az ezüstös pampafüvet (Cortaderia selloana), a japánfüvet (Miscanthus fajok) és a tollborzfüvet (Pennisetum fajok). Tavasszal dolgozzunk a gyökérzónába komposztot és egy kevés összetett műtrágyát.

Évelő fűféléknél késő ősszel vagy kora tavasszal végezzük. Ha csak tavasszal vágjuk vissza a fűféléket, egész télen gyönyörködhetünk a magházukban.

Tőosztás:

Az évelő fűféléknél 3-5 évenként, tavasszal végezzünk tőosztást.

A napos helyen növő alacsony és örökzöld díszfüveket lazán fedjük be fenyőgallyakkal. A magasabb bokrokat kötözzük össze, és körben, ferdén dugjunk a földbe erős, szerteágazó fenyőágakat. A meleget igénylő fűféléket, mint az ezüstös pampafű (Cortaderia selloana) és az óriás olasznád (Arundo donax), ültessük át dézsába és teleltessük a lakásban, vagy tegyünk vastag lombborítást az összekötött bokor és a fenyőágak közé.

Hozzávalók

  • díszfűpalánták
  • ásó
  • kés
  • talajtakaró anyag

Ötlet

A telepítés sikerének érdekében a következőket tartsuk szem előtt: csak földlabdás, konténeres díszfüveket vásároljunk. A szabad gyökerű példányok nehezen gyökeresednek be. A tavasz a legjobb időszak az ültetésre, mert a talaj még bőven tárol nedvességet. Gyökérnyúlványokat fejlesztő fűféléket mindig gyökérgáttal ültessünk, nehogy elnyomják a szomszédos növényeket. Ássunk a gyökérlabdánál háromszor szélesebb, 50 cm mély lyukat. Az egészet béleljük ki körben a teljes magasságban bádoggal vagy olyan fóliával, amelyen nem tudnak áthatolni a gyökerek. Temessük be a gödröt, és ezután ültessünk.

1

Távolítsuk el a gyomot. Lazítsuk fel a talajt 30 cm, a gyökérnyúlványokat fejlesztő fajoknál 50 cm mélyen.

2

Ássunk ültetőgödröket: kis fajoknak 15-30 cm-es, közepeseknek 60 cm-es, nagy bokroknak akár 1,2 m-es tőtávolsággal.

3

Lazítsuk meg a külső gyökereket. Az összegubancolódott részeket vagdaljuk be. A növényeket olyan mélyre ültessük, ahogy a cserépben voltak.

4

A gyökerek köré töltsünk földet. A bokrok közé terített talajtakarás segít elnyomni a gyomokat.

Hasonló cikkek